Det var en gång – i Örtofta

Projektet ”Det var en gång…i Örtofta”  – att måla gångtunneln i Örtofta är ett samarrangemang mellan Kulturskolan i Eslöv, Örtoftabygdens byalag samt Eslövs kommun.

Konstnären Jasmine Cederqvist berättar:
Jag fick uppdraget att vara konstnärlig ledare för ungdomarna av Eslövs kulturskola genom deras rektor Bella J Tinghammar. Projektet  genomfördes 1-5 augusti med ungdomar från Örtofta, Väggarp och Toftaholm som anmält intresse att delta.

I början av juni träffade jag representanter för byalaget samt invånare i Örtofta vid ett workshopmöte i Folkets hus. Där invånarna fick berätta om vad de tycker att Örtofta representerar för dom samt vilka motiv som borde vara med. Jag besökte då också gångtunneln och dess omgivningar och samlade intryck och bilder. Därefter tog jag fram en idé och en skiss för underlag för tillståndsansökan hos Trafikverket.

Min idé för temat var mycket naturmotiv och sagobetonat med inslag  av för bygden specifika motiv. Dessutom skulle det finnas gott om utrymme för ungdomarnas egna initiativ och idéer.
Det jag vill förmedla är känslan som jag upplevde vid mitt första besök i Örtofta samt från mötet med Örtoftaborna – Det vilar en sagostämning över området! Skillnaden man upplever när man går från byn genom tunneln och över till andra sidan där naturen omsluter en, den slingrande gång-och cykelstigen till Väggarp bland vilda växter, åkrar och ett sagolikt slott! Och byn som inte liknar en vanlig skånsk by med modern mataffär etc, utan en mycket annorlunda och speciell pizzeria samt byns kuttersmycke – Britas kiosk vid stora trädet som hon en gång planeterade där när hon startade sin lilla kiosk…! Dessutom ligger där den stora sockerbruksfabriken – som någon beskrev gör att Örtofta på natten ser ut som New York!!! Bara 7 minuter från Lund med Pågatåget och ändå känns det som om man trillat ner i ”the rabbit hole”!

Jag tänker mig att tunneln är som en Portal mellan två sidor, att den förbinder två sidor mer en bara fysiskt. Där saga och verklighet, historia och nutid, bysamhälle och natur möts. Lite som Alice i underlandet. Lite som det där stora klädskåpet i Narnia, ni vet…!? Först är man på ena sidan och när man sen går ner genom tunneln öppnar sig en annan värld… Jag vill försöka fånga denna sagostämning i målningen av gångtunneln.
Att förmedla lite magi i vardagen!

Förutom motiv av natur och människor, sockerbetor, fotboll, slott och djur så tänker jag mig även snirkliga vackra texter som har med platsen och dess historia att göra. Samt citat som t ex -”På natten ser Örtofta ut som New York!”

Arbetet med målningen har skett i olika steg. Först skissade vi tillsammans grovt upp bakgrunden – stommen till hela målningen. Därefter byggde vi på med ytterligare stommar, målade bakgrunderna. Alla var väldigt taggade! Efter första dagen hade vi kommit längre än jag förväntat mig. Dag 2 fortsatte vi med att bygga på målningen – fortfarande den stora stommen i vilken motiven skulle målas de 2 sista dagarna.
Dag 3 tillbringade vi en stor del av dagen i Folkets hus där ungdomarna ritade egna motiv och gjorde schabloner. Dessutom provade de på sprayteknik med sprayfärger utomhus.
Dag 4 började de specifika motiven för bygden ta plats och fortsatte så dag 5, då också alla släppte loss kreativiteten ännu mer och målade spontana infall där man tyckte att det passade. Nu hade vi kommit till ”grädden på moset” och här tog man mer eget fritt initiativ, t ex till att skriva tre egna spontandikter!

Ungdomarna uppmuntrades att diskutera med varandra, att betrakta målningen från olika vinklar, att tänka sig in hur folk rör sig genom tunneln – vad ser man beroende på  från vilket håll man kommer…? Fundera vilken färg man skulle välja till något – hur man kan förstärka ett motiv etc etc

Ungdomarna har varit otroligt taggade, motiverade, uthålliga och lätta att arbeta med.
Antalet som jobbat varje dag har varierat. Första dagen kom 8 ungdomar. Allt eftersom tillkom nya deltagare. Allt som allt har 14 ungdomar deltagit.

Det känns väldigt bra på flera sätt; både resultatet men också processen och arbetet med barnen. Målningen har uppskattats av de boende och förbipasserade vilket också är väldigt kul! Ett underbart projekt! Jag är tacksam att fått denna möjlighet.

Invigningen är på förmiddagen lördagen 10 september!

Vill du titta på fler av Jasmines projekt kan du gå in på hennes hemsida, www.jasminecederqvist.se