Promenadtips

I trakten runt byarna Örtofta, Väggarp och Toftaholm finns flera fina promenadslingor. Här vill vi tipsa om några favoriter. För att det ska vara enkelt för besökare att hitta slingorna utgår alla promenadtips här nedanför från stationen i Örtofta, där Pågatågen stannar.

Promenad till Furet

Furet

Den här slingan är ca 4,5 km lång och leder till det lilla skogsomårdet som brukar kallas för Furet. Längs vägen passerar du bland annat flera små broar och en hästhage. När du gått på grusvägen i lite mindre än två kilometer och passerat en blåmålad bro viker du direkt in på stigen till vänster in i skogsområdet. Stigen mynnar ut invid kanten till en åker, här viker du upp till höger och kommer då tillbaka till grusvägen. I mitten av skogsområdet finns ett vindskydd med utsikt över Kävlingeån där det är möjligt att grilla. Inne i skogsområdet och längs med åkerkanten kan det vara svårt att köra en barnvagn eller en rullstol.

Promenad runt Bråån

Runt Bråån

Den här promenaden är ca 7,3 km. Promenaden kretsar kring Bråån och passerar bland annat Örtofta Slott. Framkomligheten med barnvagn och rullstol är god längs hela slingan. Vi vill dock poängtera att du behöver korsa väg 104 samt gå längs med denna väg under ca 100 meter, där det kan vara mycket trafik.

Promenad genom Örtofta slott och Väggarp

Slottet & Väggarp

Den här promenaden är ca 3,2 km. På denna slinga kommer du passera två träbroar över Bråån, gå genom Örtofta slotts ägor och förbi Örtofta kyrka. Du kommer även gå igenom byn Väggarp. Framkomligheten med barnvagn och rullstol är god längs hela slingan.

Väggarpsrundan

Väggarp

Den här promenaden är ca 2,7 km och går från Örtofta bort till Väggarp och tillbaka. På vägen kommer du bland annat att passera en hästhage, Örtofta kyrka och Örtofta slott. Framkomligheten med barnvagn och rullstol är god längs hela slingan.

Svenstorpspromenaden

Svenstorp

Den här promenaden är ca 5,3 km lång och leder till Svenstorps slott som byggdes i slutet på 1500-talet. Längs vägen kommer du även passera Kävlingeån. Framkomligheten med barnvagn och rullstol är god längs hela slingan.

Promenad till Bösmöllan

Bösmöllan

Den här promenaden är ca 6,6 km lång och leder bland annat till vackra kvarnen Bösmöllan invid Kävlingeån. När du har kommit fram till byn Lilla Harrie svänger du av direkt ner till vänster, där du finner Bösmöllan. Längs vägen kommer du även passera byarna Lilla Håstad och Håstad. Framkomligheten med barnvagn och rullstol är relativt god längs hela slingan, men det finns några upp- och nerförsbackar. På tillbakavägen från Bösmöllan behöver du gå längs en lite större väg, men trafiken brukar vara begränsad här.