Om Örtoftabygden

bron
Bron vid kyrkan är från 1700-talet.

Örtofta (Hörtofta) som är känt sedan 1000-talet består idag av Örtofta, Väggarp och Toftaholm. Beläget vid Brå- och Kävlingeån och södra stambanan där det också finns hållplats för Pågatågen.

Sveriges enda sockerbruk finns här som tillsammans med Energiverket präglar landskapsbilden. Landskapet i och runt Örtofta är naturskönt med fina promenadstråk där man ofta kan se rådjuren beta på fälten. Fiskemöjligheter finns i åarna. Här finns också rikt fågelliv, med andra ord ett riktigt levande landskap.

Förskola finns med mycket barn eftersom det finns många barnfamiljer i de olika byarna. Örtofta IS är aktiva med fotboll för både vuxna och barn och anordnar olika aktiviteter. Kyrkan med Församlingsgården är också aktiv med olika arrangemang för både yngre och äldre. Även scouterna har aktivitet i byarna.

Slottet som är känt lika länge som Örtofta är vackert beläget nästan i bygdens centrum invid Bråån. Vid slottet finns även möjlighet att hyra lokaler för olika festligheter såsom bröllop, födelsedagar m.m.

Folkets hus
Gamla folkets hus

Bygemenskapen är stor med bl.a. gemensam kräftskiva på gatan, ”byapub” och andra trevligheter. Bygden har ett gemensamt Folkets hus där aktiviteter anordnas och fotbollsföreningen har omklädningsrum.

I Örtofta finns pizzeria och kiosk, tågstation med bra kommunikationer mot både Stockholm och Malmö. Ett bra tåg- och vägnät med 10 minuters bilresa till både Lund, Eslöv och Kävlinge.

Örtofta, Väggarp och Toftaholm är lugna platser med gemenskap och olika aktiviter för både äldre och unga, en plats att trivas på.

front
Kävlingeån är känd för sitt fina gäddfiske, där ett flertal riktigt stora gäddor (runt 20 kg) har fångats under årens lopp!

 Snabbfakta

  • Här finns landets sista sockerbruk
  • Örtofta med Väggarp och Toftaholm ligger utmed Södra stambanan, halvvägs mellan Eslöv och Lund, och har hållplats för pågatågen.
  • Örtofta stationshus revs på 1970-talet.
  • Området har cirka 550 invånare och ligger vid Brååns och Kävlingeåns sammanflöde.
  • I Örtofta finns Sveriges enda sockerbruk, som dessutom är Nordens största. I byn bygger nu Lunds energi och Eslövs kommun ett stort kraftvärmeverk.
  • Den tidigare banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie i Kävlinge kommun används idag som gång- och cykelväg.
  • Fotbollsklubben Örtofta IS bildades 1922.

Källor: Eslövs kommun, Nationalencyklopedin och Wikipedia. (SDS juni 2013)