Om Örtoftabygden

bron
Bron vid kyrkan är från 1700-talet.

Örtofta (Hörtofta), som är känt sedan 1000-talet, består idag av Örtofta, Väggarp och Toftaholm. Beläget vid Brå- och Kävlingeån och södra stambanan där det också finns hållplats för Pågatågen.

Här finns Sveriges enda sockerbruk. Tillsammans med kraftvärmeverket norr om väg 104 gör bruket att en utpräglat industriell miljö här ligger sida vid sida med stora naturvärden. Landskapet i och runt de båda åarna utgör nämligen för många djur och fåglar en oas i jordbrukslandskapet, och här går flera promenadstråk där man ofta kan se rådjuren beta på fälten. Fågellivet är rikt, med fågelskådare som från när och fjärran kommer för att titta på gästande rariteter i sockerbrukets dammar. Fiske- och paddlingsmöjligheter finns också i åarna. 

Eftersom det bor många barnfamiljer i de olika byarna finns här en (bra) förskola. Örtofta IS är aktiva med fotboll för både vuxna och barn och anordnar olika aktiviteter. Kyrkan, med församlingsgård i Väggarp, är också aktiv med olika arrangemang för både yngre och äldre. Här finns också en aktiv scoutförening.

Slottet, vars anor sträcker sig lika långt tillbaka som själva Örtofta, är vackert beläget intill Bråån, nästan i centrum av bygden. Vid slottet finns idag möjlighet att hyra lokaler för olika festligheter såsom bröllop, födelsedagar m.m.

Folkets hus
Gamla folkets hus

Bygemenskapen är stor med bl.a. gemensam skräpplockning på våren, gemensam kräftskiva på gatan i augusti, ”bypub”, ljuspromenad i höstrusket och andra trevligheter. Bygden har ett gemensamt Folkets hus där aktiviteter anordnas och fotbollsföreningen har omklädningsrum.

I Örtofta fanns länge den legendariska Britas kiosk. Kiosken är nu mer tyvärr stängd men gatan utanför har uppkallats efter ägarinnan Brita Nilsson. Pizzerian finns däremot kvar och tågstationen har goda kommunikationer både norrut och söderut.  Ett bra vägnät ger 10 minuters bilresa till både Lund, Eslöv och Kävlinge.

Örtofta, Väggarp och Toftaholm är lugna platser med gemenskap och olika aktiviter för både äldre och unga. En plats att trivas på!

front
Kävlingeån är känd för sitt fina gäddfiske, där ett flertal riktigt stora gäddor (runt 20 kg) har fångats under årens lopp!

 Snabbfakta

  • Här finns landets (och Nordens största )sista kvarvarande sockerbruk, där allt svenskt socker idag produceras.
  • Örtofta med Väggarp och Toftaholm ligger utmed Södra stambanan, halvvägs mellan Eslöv och Lund, och har hållplats för pågatågen.
  • Örtofta stationshus revs på 1970-talet.
  • Området har cirka 560 invånare och ligger där Bråån flyter samman med Kävlingeån.
  • I norra delen av bygden ligger idag ett stort kraftvärmeverk.
  • Den tidigare banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie i Kävlinge kommun används idag som gång- och cykelväg.
  • Fotbollsklubben Örtofta IS bildades 1922.

Källor: Eslövs kommun, Nationalencyklopedin och Wikipedia. (SDS juni 2013)